תזונה למניעת טרשת עורקים- שומנים בדם

טרשת עורקים מוגדרת קלינית כהקשחה של העורקים, היא צורה מוקדמת של מחלת לב בה רובד פלאק מצטבר בתוך העורקים ומגביל את זרימת הדם לאיברים העיקריים, כולל הלב, המוח והכליות, ולאגן, עמוד השדרה, הזרועות, רגליים, אצבעות וכו'. הטרשת העורקים עשויה לגרום לאי ספיקת לב, שבץ מוחי ומפרצות, מחלת כליות כרונית, כאבי גב, חוסר תפקוד מיני – בעיות בזיקפה ומחלת עורקים היקפית.

שומנים בדם והפלק בטרשת העורקים

הפלק בעורקים מורכב מכולסטרול – שומן, סידן ותאי קצף – שמקורה בתאי דם לברים. אשר יכול לחסום את העורק או להקטין את קצב זרימת הדם לאותו איבר בגוף.

ירידה באספקת בדם

כאשר זרימת הדם מוגבלת, כלומר שישנה ירידה באספקת בדם, מתרחשים שני דברים: יצירת קריש דם. צמצום קוטר העורקים – או שמוצרת התקף לב. יש לומר שבארצות הברית, התקף לב מתרחש כל 43 שניות, לכ- 1.5 מיליון התקפי לב מדי שנה – וחשוב לציין כי כמחצית מהתקפי הלב יגרמו למוות.

הסימנים להתקף לב – קריש דם באופן כללי

הסימנים להתקף לב: כאבים בחזה, קוצר נשימה, סחרחורת, עייפות או תחושת עקצוץ בידיים, ברגליים באצבעות, הם כולם תסמינים של זרימת דם מופחתת בכל הגוף

טרשת עורקים – חסימה בעורקים

חסימה בעורקים (טרשת עורקים) ניתן לאבחן באמצעות סדרה של בדיקות, לרבות אלקטרוקרדיוגרמה (EKG), בדיקת לחץ דם, בדיקת אינדקס קרסוליים (ABI), בדיקות דם, צילומי רנטגן, אקוקרדיוגרפיה, אנגיוגרפיה, סריקות טומוגרפיה ממוחשבת, הדמיית תהודה מגנטית (MRI) וטומוגרפיה פליטת פוזיטרונים (PET).

גורמי סיכון תזונתיים לטרשת עורקים

טרשת עורקים מתחילה לעיתים קרובות בילדות, 20 שנה לפני אבחנה פורמלית ויותר. ואפילו ישנו חשד שטרשת עורקים מתחילה ברחם, בהתבסס על השפעת הבחירה התזונתיים של ההורים ישנה השפעה על התפתחות תפקוד האנדותל (רקמת תאים המרפדת את פני השטח הפנימיים של כלי הדם והלימפה ומגשרת בין תוכן הכלי לסביבתו).

על פי האגודה האמריקאית לתזונה, 97% מהמבוגרים אינם צורכים די הצורך סיבים תזונתיים לפי ההמלצות. הסיבים הם חומר מזין שנמצא רק בצמחים, לכן ישנה חשובות לצריכת חמש מנות וירקות בכל יום. רק 13% מהמבוגרים צורכים 1.5 עד 2 כוסות פרי, ורק 9% אוכלים 2-3 כוסות של ירקות ביום.
החדשות הטובות הן שהתערבות תזונתיים צמחית יעילה אף יותר מהתרופות המובילות כיום לטיפול ומניעת מחלות לב, הודות לצריכה גבוהה של פירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים, מוצרי סויה, סיבים ופיטוכימיקלים צמצום צריכת השומנים הרוויים והכולסטרול.

שילוב של תזונה המותאמת באופן אישי ושינויים אחרים באורח החיים, כגון: פעילות גופנית, שמירה על משקל תקין (אחוזי שומן תקינים), הימנעות מעישון טבק והגבלת צריכת אלכוהול עשויים לצמצם ואף למנוע תופעות לוואי בלתי רצויות של כ- 80% מכל מקרי מחלת לב מוקדמת.

כדי לעקוב אחר הדיאטה שלך לבריאות הלב האופטימלית, הנה ארבה קווים מנחים הבאים:

הנחיות דיאטה למניעת טרשת עורקים

ההנחיות התזונתיים למניעת טרשת עורקים לפי הכנס הבינלאומי לתזונה ולרפואה (ICNM) למחלות לב וכלי דם, 1 באוגוסט 2015.

הנחיות התזונה הן כדלקמן:

1. בחר מזון המבוסס על צמחים: ירקות, שעועית-קיטניות, דגנים מלאים, פירות.
2. יש מזעור את צריכת הגרגירים המזוקקים, כמלח, סוכר וממתיקים.
3. לכלול בתפריט אגוזים וזרעים – כמקור לשמנים.
4. הימנעות ממזונות המכילים שומנים רוויים ושומני טרנס.

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s